Tancar

Els amants de l’art i el patrimoni teniu una cita ineludible a la comarca del Solsonès. La comarca de les mil masies també guarda un llegat barroc que ha sobreviscut nombroses guerres i revoltes. Entremig de boscos, camins rurals i petits poblets, s’amaguen un grapat de petites capelles i santuaris que són testimonis de l’arquitectura barroca catalana més genuïna. Us atreviu a descobrir el Solsonès Barroc?

Què és el Barroc?

És la corrent artística que s’emmarca entremig del Renaixement i el Neoclàssic, entre el 1600 i el 1700 aproximadament. Va ser un art que va estar molt de moda entre les monarquies absolutes. En la seva etapa final s’anomena rococó.

 

Quatre pinzellades de l’arquitectura barroca

  • És un art que rebutja la simplicitat i cerca la complexitat
  • S’abandonen les línies rectes i planes
  • Treballen amb la forma el·líptica
  • Utilitzen els jocs de llum i de perspectiva
  • Gran riquesa decorativa amb predomini dels daurats, vermells, blaus i verds

 

Per què és tan important el Barroc al Solsonès?

Al Solsonès s’hi conserven 5 dels conjunts barrocs més importants de Catalunya. El retaule de cambril més important del país d’aquest període és el del Santuari del Miracle de Riner, que és obra de l’artista vigatà establert a Solsona Carles Morató.

Els cinc conjunts barrocs que no us podeu perdre del Solsonès són:

  • El Santuari del Miracle de Riner
  • La Capella de la Mare de Déu dels Colls de Sant Llorenç de Morunys
  • La Capella de la Mare de Déu de la Mercè de Solsona
  • L’Església de Sant Pere de Matamargó de Pinós
  • L’Església de Sant Pere de Madrona de Pinell

 

L’espai “SOLSONÈS BARROC

Per poder entendre i gaudir al màxim del patrimoni barroc de la comarca us recomanem que visiteu l’espai Solsonès Barroc, que es troba a la Casa Gran del Miracle de Riner. Allà trobareu una petita exposició d’allò més didàctica que us situarà en el context històric de l’art barroc. Us explicarà què passava a Europa en aquell moment, els motius pels quals l’art barroc és tan ostentós i també perquè va desaparèixer.