Tancar

Una de les moltes coses bones que té el Solsonès és que no només hi ha mil masies sinó que també hi ha mil racons per descobrir. I en aquesta publicació us volem descobrir la presó del Capolatell o presó de Busa, una presó natural amb unes vistes increïbles!

Recomanacions de ruta

Sortim des del Crisami després d’un bon esmorzar de forquilla per agafar energia. Us recomanem que no sortiu molt tard que a mesura que avança el dia el sol apreta amb més intensitat. És preferible anar ben calçat, portar una mica d’aigua i protecció solar. Si sou dels que aneu a caminar acompanyats d’un bastó, no us farà cap nosa.

 

Instruccions per arribar-hi

Sortim del Crisami agafant la carretera de Manresa. De seguida l’abandonem per agafar la C-26 direcció Navès i Berga. Al cap de pocs quilòmetres trobarem l’indicador del Pla de Busa en un trencant a mà esquerra. L’agafem i anem seguint la carretera, enquitranada completament. Durant el camí anirem trobant indicadors de “Presó del Capolatell” i “Pla de Busa”. Del Crisami al Pla de Busa hi ha aproximadament uns 40 minuts en cotxe (17km), sense córrer. Aprofiteu per gaudir de les magnifiques vistes que trobareu.

Un cop al Pla de Busa, aparqueu a prop de la capella de Sant Cristòfol (ja veureu que hi està indicada) per continuar l’aventura a peu. Aquí ja veureu que la Presó del Capolatell queda a poc més de dos quilòmetres. Amb menys de mitja hora sereu davant la palanca de ferro que dóna pas a la Presó de Busa. Llavors, només us queda entrar-hi i gaudir-ne vigilant on poseu els peus!

 

El Pla de Busa i la Presó del Capolatell

La Serra de Busa és un altiplà que està tallat per totes bandes per altes cingleres. S’estén des de la Vall d’Ora i la Vall del Cardener. En un dels extrems d’aquest pla s’hi troba la Presó del capolatell, una mena d’illa natural separada del pla per una gran esquerda que es va fer servir com a presó durant la Guerra del Francès.

 

La Presó de Busa (1808-1814)

Durant la Guerra del Francès, aquest espai va ser utilitzat com a presó pels soldats napoleònics. Hi feien accedir els presos mitjançant un pont de fusta i, un cop els havien abandonat allà, aixecaven el pont. Els presos acabaven morint de gana o desesperats. Alguns saltaven pels abismes i d’altres hi queien intentant fugir d’allà.

 

Xifres i dades curioses

L’extrem més alt de la presó del Capolatell té 1316 metres.

L’extrem més baix1180 metres.

La majoria de la vegetació és bosc d’alzina.

Alguns dels presorers que es llençaven al buit pel cingle, ho feien amb el lema “Mourir à Busa et resourgir a Paris”.

Després de Cadis, Busa va ser el primer lloc de l’Estat on es va Proclamar la Constitució de 1812, coneguda com la Pepa.

El Pont de ferro que dóna entrada a la presó fa 109 metres d’alt.

 

L’aventura

Un cop comenceu a caminar després de deixar el cotxe, més o menys un quilòmetre després, preneu-vos uns instants per gaudir de les vistes del mirador. El trobareu a mà dreta. Des d’allà podreu veure Sant Llorenç de Morunys, la Coma i la Pedra i el Santuari de la Vall de Lord. Podreu resseguir amb la vista la carretera i els túnels que voregen el pantà de la Llosa del Cavall.

Després de contemplar les vistes, la ruta continua pel corriol ombrívol que us conduirà cap a la presó. Passejareu enmig d’alzines, esbarzers, rosers silvestres i gavarres. Alguns trossos els fareu per camí de terra ple de pols. Aneu amb compte de no ensopegar amb les arrels superficials d’alguns pins. Tenen les arrels tant a la superficie perquè el terra és molt rocós i així poden absorvir aigua. D’altres trams són com una macedònia de roques de diferents mides, formes i colors.

És una excursió d’allò més agradable que permet descobrir un indret història i gaudir d’un paratge natural extraordinàriament únic. Això sí, tingueu precaució i no sigueu temeraris a l’hora de voler fer la millor fotografia i vigileu en tot moment on poseu els peus.

 

Bona excursió!