Tancar

Si aquest cap de setmana feu parada al Solsonès, teniu un cita molt animal! A Odèn celebren la desena edició del Concurs de gossos d’atura. És una bona oportunitat per descobrir l’habilitat dels gossos i pastors en un entorn d’uns paisatges immillorables.

Ja fa deu anys que el segon cap de setmana d’agost el municipi d’Odèn, situat al nord de la comarca als peus del massís del Port del Compte, celebra un concurs de gossos d’atura al Montnou. Una de les peculiaritats d’aquest concurs és que és exclusiu per a gossos de la raça border collies. Hi participen els millors pastors del país i també en vénen d’altres punts de la geografia ibèrica.

A continuació us deixem una petita guia amb tot allò que us cal saber dels concursos de gossos d’atura.

Quins gossos són els border collie?

Són uns gossos pastor originaris de l’àrea de frontera entre Escòcia i Anglaterra. Tenen una aparença atlètica i és característica la seva cua llarga i peluda que acaba formant una corba cap amunt. Són uns gossos molt fidels que tenen un gran desig de complaure l’amo i també són molt treballadors. Per aquest motiu, són molt bons gossos pastor.

 

Què es fa en els concursos de gossos d’atura?

Hi participen gossos que han estat ensinistrats per controlar els ramats d’ovelles. Els concursos tenen dues proves. A la primera hi participen tots els concursants i a la segona només aquells que han obtingut un millor resultat en l’anterior. La primera consisteix en valorar l’obediència del gos. El pastor l’ha d’enviar cap a un caminet de banderoles i ha d’aconseguir fer-lo passar sense que se’n deixi cap. Després ha d’entrar el ramat dins un cercle marcat a terra i finalment, ha de fer passar el ramat per un portell assenyalat. En la segona prova el gos ha d’anar a buscar el ramat i l’ha de fer entrar en una mena de tancat per després fer-lo sortir.

Què més hi podeu trobar a Odèn a banda dels gossos d’atura?

Odèn és un municipi rural del nord del Solsonès. Està format per diferents nuclis: Canalda, Montnou, Odèn, el Racó, Cambrils, Llinars, la Valldan, la Móra Comtal i el Sàlzer. El seu paisatge està composat per masies disseminades, boscos i camps de cultiu de trumfos (patata del bufet). També hi trobareu unes salines de muntanya i un zoo on podreu veure fauna autòctona del Pirineu Català.