Tancar

Al nord del municipi hi trobarem boscos de pinassa i al sud predominen els camps dedicats a l’agricultura de secà. Des de sempre l’agricultura i la ramaderia han estat els puntals econòmics d’aquestes contrades. Així mateix, des de fa alguns anys també ho és el turisme rural.  Llobera, situat al sud-oest del Solsonès, limita amb la Segarra. Aquest cap de setmana no podeu deixar escapar l’oportunitat de descobrir aquest municipi!

Al segle XIX Llobera va arribar al seu màxim històric de població: 558 habitants. La població del municipi és disseminada i compleix a la perfecció la premissa que diu que el Solsonès és la comarca de les mil masies. Aquestes cases de pagès estan aglutinades al voltant de tres nuclis de població: Llobera, Peracamps i Torredenegó. A banda de masies, en aquest municipi també hi trobem escampades diferents capelles del període medieval. Sant Pere de Llobera és una església romànica que destaca pel seu robust campanar de torre de base quadrada. Santa Maria de Torredenegó manté l’estructura del segle XII. Sant Màrtir de Peracamps es troba al nucli del municipi, prop de l’escola i l’ajuntament. També hi ha l’església de Santa Maria de Montraveta que data de finals del segle XI i Sant Quirze de la Coma, que data del segle XI i és un gran exemple del romànic llombard.

 

El proper 6 i 7 d’octubre teniu un motiu més per visitar Llobera ja que hi celebren la Fira de l’Empelt. Aquesta fira va ser recuperada recentment gràcies a un grup de veïns del municipi . Hi podreu trobar demostracions d’oficis artesans, exposicions, mostres d’animals, antiguitats, eines del camp, tractors antics, maquinària de segona ma i un grapat de bolets i herbes medicinals de la comarca del Solsonès. La ubicació on se celebra la fira actualment no coincideix amb l’emplaçament original. Antigament la Fira de l’Empelt se celebrava allà on es tocaven els municipis de Llobera, Riner i Pinós, de fet, d’aquí en prové el nom. Aquesta fira era molt important ja que era en un lloc de pas on hi coincidien i s’hi concentraven molts camperols i pastors del Solsonès que baixaven de les muntanyes amb els seus ramats.

Us perdreu la Fira de l’Empelt?