Tancar

En aquesta publicació us volem presentar una experiència 100% Crisami en què la història n’és la protagonista.  Us proposem un recorregut al llarg dels darrers cinc-cents anys per descobrir un poble del Bages que va ser l’últim reducte de resistència davant les tropes borbòniques el 1714.

Segur que ja sabeu de quin poble us parlem: Cardona.  Aquesta vila va néixer el 986 i va guanyar importància política a finals del segle X quan els vescomtes d’Osona (futurs senyors de Cardona) van arribar al castell.

L’activitat que us proposem comença al Crisami, on podreu fer un bon esmorzar de forquilla amb productes de temporada i de proximitat. Després d’esmorzar, posarem rumb a Cardona, vorejant el Cardener. Farem parada al lloc que va ser la principal activitat econòmica de Cardona des del 1921 fins al 1991: les antigues mines, avui convertides en el Parc Cultural de la Muntanya de Sal.

 

La muntanya de sal ja era explotada en l’època dels romans, però no va ser fins a principis del segle XX que es va industrialitzar l’extracció de sal potàssica. De fet, la mina de Cardona va ser durant molts anys una de les explotacions de sal potàssica més grans del món. “I què hi trobarem allà?”, us deveu preguntar. Doncs podreu passejar per l’interior de les mines, per aquells viaranys on tants i tants miners hi passaven llargues jornades laborals. Aprendreu com s’extreia la sal i quin era el dia a dia dins de les mines. L’entorn immediat que us envoltarà és excepcional i us deixarà bocabadats. Unes mines de 2 quilòmetres de profunditat úniques al planeta. N’estem convençuts.

Un cop hagueu sortit de les mines, seguirem viatjant en el temps. De començaments del segle XX anirem fins al segle XVIII, concretament al 1714. Podreu gaudir d’una passejada pel castell de Cardona, que va ser l’últim reducte de resistència catalana vers les tropes de Felip V. Si continuem anant endarrere en el temps, arribarem a la baixa edat mitjana, quan es va construir l’excepcional Col·legiata de Sant Vicenç, i si no ens aturem arribarem a la construcció de la Torre de la Minyona que data del segle XI.

Sabeu per què s’anomena així aquesta torre? Hi ha una llegenda que ho explica. Si teniu ganes de descobrir-ho, no us ho penseu més i gaudiu d’aquesta experiència 100% Crisami!