Tancar

Heu menjat mai trumfos? Si no sabeu de què us estem parlant, aquest cap de setmana teniu l’oportunitat perfecta per descobrir-ho. A Cambrils d’Odèn celebren el Mercat del Trumfo i la Sal. I per què el trumfo i la sal?, us preguntareu.

Un dels productes estrella de la comarca del Solsonès són els trumfos de Cambrils. Aquestes patates anomenades trumfos, es conreen al municipi d’Odèn. Gràcies a les característiques climàtiques de la zona, les patates que s’hi produeixen tenen un sabor únic. Els cuiners també aprecien els trumfos per les qualitats culinàries que tenen, que són ben diferents dels de patates d’altres indrets. Els trumfos que cultiven a Cambrils són de les varietats Buffet, Kennebc i Red Pontiac. Es conreen d’una manera molt tradicional: no s’utilitzen fitosanitaris i s’emmagatzemen en clots.

Mercat-del-Trumfo-i-la-Sal-1024x768

I la sal? A Cambrils fins no fa gaires dècades s’extreia sal de l’aigua del riu. Hi havia en ple funcionament una de les poques salines de muntanya de la península. Des del 1780 s’obtenia sal de manera 100% artesanal. El 1963 va ser el darrer any que es va explotar les salines. A dia d’avui es poden visitar i fins i tot, us podeu banyar en una piscina que té una concentració de sal més elevada fins i tot que la Mar Morta. Dins l’explotació salina hi ha 5 molins perquè aprofitaven la força amb què baixava l’aigua del riu per moldre farina i pinso.

Si els trumfos i la sal no us acaben de convèncer, podeu arrodonir la vostra escapada a Cambrils visitant el Zoo dels Pirineus o bé fent una excursió amb bicicleta o a peu per gaudir del paisatge i la natura!