Tancar

Aquest pont (o gairebé aqüeducte) de desembre teniu un motiu de pes per visitar Solsona: s’hi celebra una fira d’allò més màgica: la Fira del Tió. Enguany la fira ja celebra la quarta edició i ve carregada d’activitats, novetats i sorpreses!

La Fira del Tió se celebrarà el proper 8 de desembre. És un mercat de Nadal d’artesania, pensat per a un públic familiar i farcit d’activitats relacionades amb el tió i les festes nadalenques. Hi trobareu una exposició de tions d’allò més curiosos. Si ho voleu, també en podreu comprar un si és que encara no el teniu.

Una de les activitats de la fira que té més èxit és el tió solidari. A la plaça hi ha un tió que pot alimentar-lo tothom qui ho vulgui amb joguines que ja no es fan servir o aliments. D’aquesta manera, es recullen aliments i joguines per poder ajudar aquelles persones que ho tenen més complicat en aquestes dates.

 

Una altra proposta de la Fira del Tió que agrada molt els nens i nenes és la de buscar uns tions que estan amagats als aparadors dels establiments comercials de Solsona. Qui troba els tions, participa en un sorteig amb un premi molt i molt especial! Els guanyadors del sorteig tenen el privilegi d’encendre l’arbre de Nadal de la plaça Major.

Els amants de la cuina i les postres no us podeu perdre el taller de postres! Us hi heu d’inscriure prèviament i us ensenyaran a fer un tió de Nadal! Us en llepareu els dits perquè està boníssim! Si el dolç no us acaba de fer el pes, podeu gaudir de les experiències per descobrir diferents vins per aquestes festes.

També hi haurà una cantada de nadales a la plaça major. Els cantaires ho fan d’allò més bé. No us els perdeu!

 

La tradició del tió de Nadal

La tradició diu que pels volts del vuit de desembre s’ha d’entrar el tió dins de casa. Se l’ha de tapar amb una manta per abrigar-lo i que no passi fred. També és durant aquests dies que es comença a donar menjar al Tió. Si no se li dóna menjar, després no cagarà res! I què menja un tió? Tradicionalment menjaven les mateixes coses que els animals de peu rodó; però a dia d’avui n’hi ha de més moderns que mengen qualsevol cosa.

El tió es fa cagar la nit de Nadal o el mateix dia 25 de desembre. Se li dóna cops amb un bastó mentre es canta una cançó. Segons el lloc de Catalunya on es faci cagar, la cançó que es canta és una o altra. Quan el tió caga una arengada salada, un all o una ceba, significa que ja no cagarà més fins l’any vinent.

La tradició del tió compta amb segles d’història i és típic de Catalunya i d’Aragó. Se’l considera un ritual d’origen rural, que significa l’abundància ja que de les entranyes d’un tronc vell en surten llaminadures i dolços. Hi ha qui l’entén com l’anunciament del renaixement de la natura després de l’estació hivernal.