Tancar

És exactament el mig. És el centre. El cor. El centre geogràfic de Catalunya es troba al Solsonès. Molt a prop del Santuari de Pinós. 

Pinós és un dels municipis que es troba més al sud de la comarca de les mil masies. Està format per diferents nuclis de població: Ardèvol, Vallmanya, Sant Just d’Ardèvol, Pinós i Matamargó. El paisatge d’aquest municipi porta l’empremta del gran incendi de l’any 1998. Encara a dia d’avui, es pot apreciar el daltabaix que va representar el foc d’aquell estiu.

 

Un dels punts més emblemàtics de Pinós, que alhora és també un dels més coneguts, és el Santuari de Pinós. L’embrió de la construcció actual és una capella edificada pels templers el 1312. Uns anys després la capella va passar a mans dels hospitalers. No va ser fins al s XVI que els habitants del municipi van començar a tenir una forta devoció. Va ser arrel de l’aparició de la mare de déu a Bernat Cases de Matamargó.

 

A partir d’aquí, es van anar fent ampliacions i remodelacions a l’estructura original. Una de les més rellevants és la de 1647, en la qual es va fer la portalada actual.

 

A pocs metres del santuari s’hi troba la rosa dels vents, l’element que marca el punt exacte on el troba el centre de Catalunya.