Tancar

Heu sentit a parlar mai de la Vall de Lord? La sabríeu situar en un mapa del Solsonès. Aquesta vall es troba al nord de la comarca i està formada per tres municipis: Guixers, La Coma i la Pedra i Sant Llorenç de Morunys. El nucli de població més gran de la Vall de Lord és Sant Llorenç. El que té més extensió és Guixers. 

El nord del Solsonès és un entorn perfecte per perdre-s’hi, passejar i desconnectar. És per això que us proposem diferents sortides a la Vall de Lord per descobrir el patrimoni natural i històric que hi ha.

EL SANTUARI DE LORD

El santuari és un dels recursos turístics més emblemàtics de la Vall de Lord. Pertany al municipi de Sant Llorenç i es troba situat damunt la mola de Lord (a 1150 metres per sobre del nivell del mar), per això és un excel·lent mirador del paisatge de la Vall.

Després de pujar un bon grapat d’escales (les podeu comptar) arribareu al capdamunt de la mola. Un cop allà, una breu passejada us condueix fins a l’esplanada mateix de davant del santuari. La construcció actual data del segle XIX però es té constància que al segle X ja hi havia una primera església.

Històricament, l’accés al Santuari de Lord no ha estat gens senzill i provablement per això ha estat utilitzat com a hospital i també com a caserna de les tropes carlines. Aquest fet, va propiciar que la zona es convertís en un punt de conflicte entre liberals i carlins. Això va acabar amb la destrucció del santuari per part de les tropes liberals.

A dia d’avui, encara hi ha un canó que va ser utilitzat per les tropes carlines i que és testimoni de les batalles que van tenir lloc a l’entorn més immediat del santuari.

 

EL PONT ROMÀNIC DE VALLONGA

 

Al segle XI van construir un pont al municipi de Guixers. Aquest pont el feien servir per creuar el riu Cardener a l’estret de Vallonga. Per aquest motiu, al pont se’l coneix com el Pont de Vallonga.

Segles després, el 1997 van haver de “canviar de lloc” el pont ja que la construcció de l’embassament de la Llosa del Cavall el feia perillar. Davant d’aquesta situació i amb la clara voluntat de conservar el pont, el van desmuntar i el van tornar a muntar a menys d’un quilòmetre de distància de Sant Llorenç de Morunys.