Tancar

Molts solsonins i solsonines també s’ho pregunten. Un indret on tots els veïns es coneixen i on la població no arriba als deu mil habitants. Un indret, però, que ofereix un munt de serveis i acull la seu d’un dels bisbats de Catalunya.

“Té més com a poble que com a ciutat”, “Felip II la va anomenar ciutat, de manera que per mi ho és”, “És una ciutat amb dret i amb títol”, “Solsona es un pueblo, no una Ciudad, un pueblo grande”. Ja ho veieu, ni els mateixos ciutadans ens posem d’acord.

La productora Omen i l’Ajuntament de Solsona han decidit gravar un documental que ens ajuda a trobar la resposta de la pregunta de la mà del veïnat i d’experts. La gravació ens porta a fer un viatge en el temps des del primer íber que es va establir al poblat del Castell Vell d’Olius fins a la Solsona del futur.

El vídeo s’ha creat arrel de la celebració dels 425 anys del títol de ciutat que Felip II va atorgar a Solsona, anomenant-la una de les 12 primeres ciutats del principat. Tot i així, el reportatge va més enllà de la història, passeja pels carrers que es conserven de l’època amb molt bon estat i es qüestiona la vigència popular del títol.

 

A més, per l’ocasió, el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona també ha inaugurat una exposició temporal, fins el diumenge 27 d’octubre , on es recull memòria gràfica de la ciutat fins el 1927. L’exposició porta el títol d’”Aguaitant Solsona”. La mostra està formada per fotografies i textos que trobareu en plafons a les places del nucli antic de Solsona. Deixeu-vos sorprendre comparant com ha canviat la ciutat en aquest temps!