Tancar

Passejant pel nucli antic de Solsona trobes 3 fonts gòtiques que portaven l’aigua de la font de Miravella (Mare de la Font) a la ciutat al segle XV. En totes hi havia un dipòsit de l’aigua que a través d’uns òculs es ventilava. Tot i que provenia de la mateixa font mare estava distribuïda en 3 fonts diferents perquè cada una la subministrava a una part de la ciutat.

 • Font de l’Església Pujant pel portal del Pont aquesta serà la primera font que trobareu, a la plaça davant de la Catedral. Com indica el seu nom portava l’aigua a l’església i a tota la gent que vivia al voltant. Al costat de la font hi ha una estàtua en reconeixement al Manel Casserres, escultor i mestre geganter nascut a Solsona. Casserres també va fer la restauració de la part antiga de la ciutat, com per exemple, de les estàtues que es troben als sortidors d’aigua de les fonts.

 • Font del Castell: Pujant pel carrer Castell, carrer principal del nucli històric de la ciutat, trobareu l’antic Castell de Solsona. Actualment ocupat per una escola de primària, Arrels, i un convent de monges de Lestonnac. La font portava l’aigua a la família del castell, els Torroja, i a la gent que habitava al voltant. Dels Torroja volem destacar Arnau de Torroja, mestre templer. Veureu que al costat de cada font hi ha l’abeurador pels animals.

 • Plaça Sant Joan: La darrera font portava l’aigua a la part central de la població. Quan arribem a la plaça podem llegir un poema de Josep Maria de Sagarra, poeta que va viure una temporada a Solsona. L’autor descriu la plaça amb les següents paraules:

  “Aquesta plaça és tota recollida,
  tan aquietadora i tan suau,
  que sembla un replanet d’una altra vida
  on s’anés a abeurar-hi un glop de pau.”

  Damunt la font trobem una capella neoclàssica presidida per una estàtua de Sant Joan Baptista.